Cand un tribunal rus a emis, luna trecuta, o dispozitie ce viza anularea temporara a drepturilor asupra unor actiuni detinute de miliardarul Mikhail Fridman, unii investitori s-au temut ca ar putea retrai practicile ce au condus la crahul financiar din 1998.
Atunci, colosii statului in domeniul afacerilor au pus la cale scheme elaborate pentru a tine activele lor departe de bancile vestice, uneori apeland chiar la ajutorul tribunalelor ruse, scrie Financial Times.
Dar ca o dovada ca guvernul este preocupat de reputatia Rusiei, acesta s-a miscat repede pentru a elimina temerile, oferind companiei Alfa Group condusa de Fridman un credit de urgenta in valoare de 2 miliarde de dolari, bani suficienti pentru ca firma sa plateasca creditorilor toate datoriile contractate. Aceasta masura a imprastiat ingrijorarile cu privire la actiuni si curand dupa aceasta a fost anulata hotararea judecatoreasca privitoare la anularea drepturilor asupra pachetului de actiuni de la Vimpelcom.
Cu toate acestea, unii investitori inca se tem ca alti oameni de afaceri ar putea reveni la vechile practici in conditiile in care lipsa de finantari se inteteste. Ceea ce ridica cele mai multe semne de intrebare in randul investitorilor ce actioneaza pe o piata bursiera ce a pierdut mai mult de 70% in ultimele sase luni este revenirea schemelor complexe pe care investitorii cheie se asteapta sa le dezvolte cei mai importanti oameni de afaceri din Rusia pentru a controla activele si a proteja lichiditatile.
Investitorii si creditorii straini sunt de parere ca o parte dintre scheme ridica semne de intrebare in ceea ce priveste respectarea contractelor si securitatea asigurarilor intr-un stat unde este foarte dificil pentru oricine sa obtina finantare. "Cand oamenii sunt stramtorati, sunt gata sa faca orice", afirma un important investitor occidental pe piata ruseasca. @N