Conturile de economii au fost principalul canal prin care bancile si-au majorat sumele atrase de la clienti in ultimul an, concentrand aproape trei sferturi din crestere.
In septembrie, economiile populatiei totalizau aproape 83 de miliarde de lei (22,2 miliarde de euro), din care 47% sunt reprezentate de disponibilitati la vedere, potrivit datelor BNR.
Practic, economiile populatiei au urcat cu 23 de miliarde de lei in ultimele douasprezece luni, din care 71% reprezinta sume incadrate in categoria disponibilitati la vedere.
In aceasta categorie sunt incluse atat sumele din conturile curente, cat si cele din conturile de economii.
Bancherii au inceput sa introduca in oferta de retail conturi de economii de mai multi ani, iar in prezent majoritatea jucatorilor din sistem au astfel de produse. Conturile de economii sunt structural similare cu un cont curent, dar bancile ofera dobanzi apropiate de cele la depozitele la termen, daca este pastrata o anumita suma in sold.
Pe langa flexibilitatea mai mare comparativ cu un depozit clasic la termen, conturile de economii aduc de asemenea si avantajul neimpozitarii dobanzii.
Astfel, bancherii au ales sa marseze pe astfel de produse, in conditiile in care populatia are in mod traditional preferinta pentru economiile pe termen scurt. Majoritatea depozitelor la termen au scadente cuprinse intre una si sase luni, putin clienti fiind dispusi sa isi imobilizeze fondurile pe perioade lungi, de un an.
Atractivitatea conturilor de economii este reflectata de evolutiile sumelor economisite atat in lei, cat si in valuta.
In timp ce totalul sumelor plasate de populatie la banci a urcat cu 39% intre septembrie anul trecut si septembrie curent, conturile de economii in lei au urcat cu 66%. Astfel, soldul era in septembrie de 23,9 miliarde de lei (6,4 miliarde de euro), fiind apropiat de ce