Ieri, la Cluj-Napoca, oamenii de afaceri clujeni şi transilvăneni au avut ocazia de a afla în ce măsură comportamentul lor pe piaţă afectează mediul concurenţial şi potenţialele sancţiuni ce le pot fi aplicate. Conform reprezentanţilor Consiliului Concurenţei şi avocaţilor de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi Nistorescu, Şomlea & Asociaţii, jucătorii de pe piaţă sunt mai predispuşi la încheierea de înţelegeri şi adoptarea de practici anticoncurenţiale, din do
Ieri, la Cluj-Napoca, oamenii de afaceri clujeni şi transilvăneni au avut ocazia de a afla în ce măsură comportamentul lor pe piaţă afectează mediul concurenţial şi potenţialele sancţiuni ce le pot fi aplicate.
Conform reprezentanţilor Consiliului Concurenţei şi avocaţilor de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi Nistorescu, Şomlea & Asociaţii, jucătorii de pe piaţă sunt mai predispuşi la încheierea de înţelegeri şi adoptarea de practici anticoncurenţiale, din dorinţa de a diminua efectele crizei financiare internaţionale asupra businessului lor.
Avocaţii de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii au precizat că, în funcţie de tipul practicilor anticoncurenţiale, astfel de comportamente pot fi grav sancţionate de către Consiliul Concurenţei, cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Practica a arătat că amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei până în prezent au fost între 3% şi 6,5% din cifra de afaceri a agentului economic realizată în anul anterior deciziei de sancţionare.
De asemenea, reprezentanţii Consiliului Concurenţei au sfătuit agenţii economici să manifeste deschidere şi să coopereze atunci când le sunt solicitate informaţii cu privire la activităţile lor. Companiile implicate într-un anumit cartel, care colaborează cu inspectorii Consiliului Concurenţei pentru descoperirea acestuia pot beneficia de politica de clemenţă, tradusă în imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale acesteia