Actiunile listate pe Bursa RASDAQ, mai putin vizibile si tranzactionate decat cele de pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), au rezistat mai bine crizei financiare, unele aducand chiar castiguri investitorilor.
Este cazul Rompetrol SA (VEGA), unde un investitor ar fi putut obtine un castig de 300 de lei la 1.000 de lei investiti la inceputul anului, in conditiile in care Rompetrol Rafinare (RRC), compania fanion a grupului Rompetrol, a adus investitorilor pierderi de 800 de lei la aceiasi 1.000 de lei investiti. Un alt exemplu este Comvex Constanta, cu un castig de circa 50 de lei la 1.000 de lei investiti.
Indicele RASDAQ-C, care urmareste evolutia celor peste 1.700 de companii listate pe piata RASDAQ, a pierdut de la inceputul anului circa jumatate din valoare, in timp ce indicele BET-C, care are in componenta toate companiile de pe Bursa, mai putin SIF-urile, si-a redus valoarea cu doua treimi. Mai mult, indicele BET-C a coborat in ultima luna sub valoarea indicelui RASDAQ-C, in conditiile in care la inceputul anului avea un plus de 44% fata de acesta.
Si la nivel de capitalizare Bursa a scazut mult mai mult decat piata RASDAQ. Astfel, din capitalizarea BVB s-a evaporat in ultimele 11 luni aproape 70%, aceasta scazand la 7,64 mld. euro, excluzand Erste, dar incluzand Transgaz si companiile care s-au transferat in ultimul an de pe RASDAQ. In acelasi interval, Bursa RASDAQ a pierdut 50% din valoarea companiilor listate, care era ieri de 3,57 mld. euro.
Lichiditatea superioara a companiilor de pe Bursa s-a dovedit un handicap in ultimul an, fondurile straine de investitii care au investit in aceste companii tocmai din considerente de lichiditate provocand pagube mari in momentul in care au incercat sa iasa. De cealalta parte, unele dintre companiile de pe RASDAQ si-au pastrat mai bine valoarea, tocmai pentru ca au fost ferite