Guvernul italian şi-a dat accordul pentru construirea unui complex industrial, la mai puţin de un kilometru distanţă, de o aşezare inclusă în patrimoniul mondial Unesco, scrie cotidianul "The Independent".
Ruinele de pe coasta sudică a Siciliei, unele dintre cele mai frumoase dovezi ale anticei civilizaţii greceşti din zona Mării Mediterane, sunt incluse în patrimoniul mondial Unesco din 1997. Guvernul italian plănuieşte constucţia unui terminal uriaş de gaze naturale la doar câţiva kilometri distanţă de aşezarea Agrigento, care cuprinde mai multe temple dorice, provocând furia ecologiştilor.
Vestigiile sunt protejate de legile de mediu, însă acestea au fost anulate de o simplă acţiune guvernamentală care afirmă că aşezământul nu există, scrie Carlo Vulpio, în cotidianul italian "Corriere della Sera", unul dintre conducătorii ecologiştilor în acest caz. Jurnalistul a dezvăluit ieri că o hotărâre a fost adăugată unei legi semnate, la sfârştiul lunii trecute, de ministrul mediului, Stefania Prestigiacomo, şi susţinută de ministrul culturii, Sandro Bondi, care menţiona că instalaţia, în valoare de 500 de milioane de euro, "nu va afecta zona protejată la nivel comunitar, deoarece cel mai apopiat district afectat este la o distanţă de cel puţin 13 kilometri de locaţia unde va fi construit complexul".
Datorită acestei hotărâri adiţionale, proiectul a primit acordul Comisiei de evaluare a impactului asupra mediului, indispensabil pentru demararea lucrărilor, pe motiv că nu afectează vestigiile importante pentru comunitate. Carlo Volpio anunţă că proiectul, care constă în două rezervoare, fiecare de 160.000 de metri pătraţi, şi un turn de 40 de metri, va fi realizat la doar un kilometru distanţă de ruine, şi nu la 20, cum este prevăzut în nota guvernamentală.
Parcul Arheologic Valea Templeror a fost inclus pe lista obiectivelo