» Mofturile tinerilor la angajare incep sa dispara. Daca acum catva timp ei mergeau la interviurile de recrutare relaxati si cu pretentii financiare exagerate, astazi ei si-au revizuit drastic atitudinea.
"Daca nu-mi oferiti 900 de euro, nici nu ma ridic din pat!" - acesta era raspunsul unui junior in IT, acum o luna, la interviul de angajare. Astazi, criza financiara a schimbat datele problemei. La intalnirea dintre angajator si candidat, primul este in pozitia privilegiata, aceea de a alege. "Angajatorii incep sa preia controlul. Candidatii nu mai au aceeasi siguranta de sine", spune Cristina Postolache, directorul companiei de resurse umane Skill Team, din Bucuresti.
Specialistii spun ca modificarea atitudinii tinerilor se reflecta in comportamentul pe care-l abordeaza acestia la interviurile de recrutare. "In ultimul timp, veneau total nepregatiti la interviu. Nu stiau nimic despre angajatori. Nu-i interesa, pur si simplu. Voiau doar un loc de munca banos si cat mai repede. Astazi, la interviuri, tinerii depun eforturi sa-si evidentieze calitatile", este de parere Nicoleta Udrea, manager de resurse umane la Skill Team din Bucuresti.
Vor accepta mai putini bani
Ritmul angajarilor a scazut, iar acest lucru, spune si Vivien Untaru, general manager al companiei de recrutare Von Consulting din Capitala, va fi resimtit destul de puternic si de candidati. In conditiile in care angajatorii n-o sa le mai "caute in coarne" celor aflati in cautarea unui job, acestia din urma vor renunta la mofturi. Multi tineri, prevede si Catalina Cochinescu, consultant al portalului de resurse umane www.HR-Romania.ro, vor incepe sa "lase de la ei".
"Acum inca mai sunt candidati care vin si vor de la primul job 400 sau 500 de euro, desi ei nu ofera absolut nimic in schimb", subliniaza Oana Mosoiu, HR consultant la Ascent Group, din Capitala.
Sala