Copilul tău are febră, îl doare capul și au început să-i apară câteva bubițe pe corp? Atunci este posibil să aibă varicelă, rujeolă sau rubeolă. Netratate corespunzător, aceste afecţiuni pot lăsa sechele pe viață. Află cum poţi preveni complicaţiile. Varicela poate lăsa urme pe corp
Numită în popor și vărsat de vânt, varicela este cea mai contagioasă dintre bolile copilăriei. Ea se transmite pe cale aeriană şi are o perioadă de incubație de la 10 la 21 de zile. În acest timp, medicii recomandă ca micuțul să fie ținut acasă.
Cu două zile înainte de a-i apărea bubiţe pe corp, copilul face febră mare (în jur de 38 de grade Celsius) și se simte foarte obosit. Pentru a evita suprainfectarea pustulelor, nu trebuie să-i faci copilului băi generale. În schimb, menţine-i o igienă parțială, prin tamponarea corpului cu un prosop umed.
Tratamentul constă, în principal, în administrarea de antitermice. Iar pentru a nu se scărpina, îi poți tampona bubițele cu alcool mentolat.
La adulţi, varicela se manifestă mai violent, existând un risc crescut de complicaţii.
Rujeola are simptomele gripei
Cunscută și sub denumirea de pojar, rujeola are simptome asemănătoare gripei și este frecventă la copiii cu vârste între unu și trei ani. Primele semne sunt febra foarte ridicată, secreția nazală, tusea și ochii lăcrimoși. În primele patru zile, în dreptul măselelor apar câteva pete roșii.
După această fază, bubițele încep să apară pe față, pe gât și după urechi. Când erupția ajunge la nivelul mâinilor și al picioarelor, aceasta începe să se retragă de pe față și gât, iar febra dispare. Bolnavul trebuie să stea la pat și să bea foarte multe lichide.
Rubeola, periculoasă în sarcină
Rubeola este o boală a copiilor de vârstă școlară, care au maximum 10 ani. Spre