Cercetatorii britanici au reusit sa dezvolte o procedura prin care au creat un organ folosind celule stem prelevate de la un pacient adult. Aceasta descoperire aduce stiinta medicala in pragul unei noi ere revolutionare in chirurgia transplantului, si va influenta cu siguranta viata a milioane de oameni.
Noua metoda elimina necesitatea medicamentatiei deimunizante, folosita in mod curent pentru a impiedica atacul sistemului imunitar asupra organului, procedura care face pacientul foarte vulnerabil in fata atacurilor unor alte tipuri de infectie ce ii pot ataca organismul.
Ca suport de dezvoltare a culturii de celule stem, se utilizeaza doar o parte a organului ce urmeaza sa suporte transplantul, aparand astfel un nou beneficiu - durata de depozitare mai indelungata decat cea a organelor prelevate total de la donatori.
Claudia Castillo discutand cu chirurgul Paolo Macchiarini inaintea operatiei de transplant - www.dailymail.co.uk
In varsta de 30 de ani, mama a doi copii, tintuita la pat de un blocaj respirator al traheei, Claudia Castillo, este primul pacient din lume care a primit transplantul unui organ dezvoltat din propriile celule stem.
In urma unui TBC doamna Castillo era in imposibilitate de a respira avand una din brohnii (tubul respirator care conecteaza traheea cu plamanii) aproape blocata.
Deoarece se preconiza un raspuns negativ din partea sistemului imunitar al pacientei, care ar fi respins organul transplantat, in procedura a fost utilizata o parte a unei trahei prelevate de la un pacient in varsta de 51 de ani, decedat in urma unei hemoragii craniene.
Traheea prelevata de la donator a fost curatata sistematic pentru a se indeparta celulele apartinand acestuia, rezultatul fiind o structura de colagen.
Celulele stem, prelevate din tesutul medular al