- In regiune, se afla 26 de castele din cele 175 din Romania.
Din cele 175 de castele din Romania, 26 se afla in judetul Mures. Este vorba de castelele din Apalina, Abus, Gurghiu, Chendu, Cuci, Trei Sate, Eremitu, Brancovenesti, Iernut, Lapusna, Sangeorgiu de Mures, Panet, Ozd, Sangeorgiu de Padure, Ganesti, Corunca, Zau de Campie, Mihai viteazu, Sanpaul, Dumbravioara, Gornesti, Bahnea, Boiu, Cris si Madaras. Marea lor majoritate, retrocedate fostilor proprietari, este lasata, insa, in paragina. Proprietarii spun ca nu dispun de fonduri pentru restaurarea imobilelor, iar statul, acolo unde imobilele sunt in litigiu, nu a mai investit nimic de ani intregi. Asta in ciuda faptului ca de mai mult de un an exista linii de finantare din fonduri europene, care ar putea fi accesate in acest scop.
Pana acum, doar un singur proiect pentru reabilitarea unui castel a fost depus, iar acesta vizeaza un castel din Satu Mare, iar proiectul are o valoare de sase milioane de euro.Problema castelelor din Romania si din Mures a fost abordata marti seara in cadrul unei dezbateri organizata la Targu-Mures de Ministerul Dezvoltarii Regionale. Cu acest prilej, ministrul Dezvoltarii, Laszlo Borbely, a declarat ca, in opinia lui, castelele din Mures ar putea concura cu castelele de pe Valea Loarei, drept pentru care autoritatile ar trebui sa se implice mai active in atragerea de fonduri. "Daca ai 26 de castele in judetul Mures, atunci este Valea Muresului cum este Valea Loarei in Franta. si nu glumesc, cu dimensiunile de rigoare", a spus ministrul, potrivit caruia este necesara implicarea primarilor din localitatile unde sunt castele.
- In regiune, se afla 26 de castele din cele 175 din Romania.
Din cele 175 de castele din Romania, 26 se afla in judetul Mures. Este vorba de castelele din Apalina, Abus, Gurghiu, Chendu, Cuci, Trei Sate, Eremitu, Bra