Lumea virtuală din spatele ecranului îi poate înghiţi pe cei incapabili să-i reziste. Dependenţa de internet este vizibilă atunci când utilizatorul uită de familie, de prieteni şi se neglijează chiar şi pe el însuşi. Orele nesfârşite petrecute în faţa calculatorului pot distruge prietenii, provoacă boli sau pot să le inducă internauţilor confuzii între viaţa reală şi universul virtual. Jocurile video şi platformele de socializare continuă să facă victime în rândul celor peste 6,5 milioane de români care utilizează în mod constant Internetul- potrivit estimărilor făcute de Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor.
De la copii de numai câţiva ani la oameni în toată firea trecuţi de 40 de ani, „microbul” îi determină pe utilizatori să se întoarcă cât mai repede în faţa monitorului care-i propulsează în lumea creată de ei înşişi. Aici pot fi cât de puternici, înalţi şi chipeşi vor, fără ca cineva să le conteste identitatea.
Drogul care „curge” prin reţea
„Vreme de doi ani, netul a fost pentru mine ca un drog”, povesteşte Călin C, de 23 de ani. El îşi aminteşte că dependendenţa lui faţă de sala de Internet ajunsese până într-acolo încât gândea banii în ore reale pierdute în spaţiul virtual. Dacă avea 2,5 lei, îşi putea procura două ore şi aproximativ 20 de minute de lume virtuală.
Călin vedea „internetul ca pe o poartă către cel mai mare parc de distracţii al lumii”. Făcea parte dintr-o comunitate de câteva zeci de mii de membri, însă în jurul său erau doar câteva persoane. „Stăteam după-amiezi întregi printre copii de opt-zece ani până la bărbaţi de 40 de ani”, îşi aminteşte Călin. De doza de Internet se putea lipsi cel mult două zile: „dacă nu mergeam într-o zi, în următoarea făceam în aşa fel încât să am banii necesari. Renunţam la fotbalul cu prietenii, la ieşirile cu băieţii, la tot pentru Internet”