Vizita delegatiei bulgare din Silistra la Braila derulata zilele acestea si aducerea moastelor Sf. Daisie in oras se datoreaza unui proiect de promovare a valorilor culturii bulgare in Europa, realizat de Fundatia Nationala "13 veacuri bulgare". Proiectul, in valoare de 11.000 de euro, a fost finantat de Ministerul Afacerilor Externe, care a considerat foarte buna ideea directorului executiv al fundatiei, Toso Peicov. Ca urmare, s-au stabilit rapid parteneriate cu Muzeul Brailei, Teatrul "Maria Filotti" si Biblioteca Judeteana "Panait Istrati". Braila a fost primul oras ales ca partener datorita istoriei comune a Bulgariei si Brailei, a semnificatiei acestui oras in istoria bulgara.
In cadrul acestui proiect, marti, la Teatrul "Maria Filotti", in holul monumental, a fost vernisata expozitia "Istoria crestinismului pe teritoriul Bulgariei" care a cuprins peste 50 de lucrari, icoane si imagini din cele mai insemnate lacasuri de cult din Bulgaria. Au putut fi vazuti Regele Boris I - convertitor si Simeon cel Mare in fata Bisericii de Aur, Marea bazilica din capitala Pliska, icoane si imagini din Biserica Boiana - sec. X - XIII, Manastirea Sf. Treime Etropole - sec. XII, Manastirea din Rila - sec. X, Manastirea Sf. Naum si Biserica Catedrala Sf. Sofia din Ohrid, si Manastirea Sf. Fecioara din Bachkovo - sec. XI. De asemenea, sint expuse si citeva lucrari reprezentative pentru scolile de iconografie din Samokov si Treavna. Semnificatia acestei expozitii a fost deslusita elevilor de catre PS Casian Craciun, Episcop al Dunarii de Jos.
Dupa vernisaj, oficialitatile si elevii braileni au urmarit spectacolul "Bulgaria in cintece si dansuri", in cadrul caruia au evoluat colective de artisti amatori din Silistra. Coordonarea spectacolului a fost realizata de directorul Directiei pentru Cultura, Violeta Baleva. Primarul orasului Silistra, Ivo Andonov, a ofer