Nepoata Reginei Victoria si a Tarului Alexandru al II-lea, cea caruia i s-a spus si "Regina inimii romanilor" a avut un deosebit simt monarhic, pe care l-a folosit din plin in folosul poporului sau, asa cum o marturisesc faptele sale. Regina Maria a fost "ancora" Regelui Ferdinand cel Loial si Intregitor de tara, fata de care recunostea ca era "uneori cam nesupusa", dar alaturi de care impartasea aceeasi menire si acelasi tel, binele tarii lor, Romania.
Casatoria nu putinilor sai descendenti a constituit pentru Regina Maria o forma de diplomatie regionala, foarte eficienta in epoca, pentru afirmarea si consolidarea imaginii si intereselor Regatului Roman. Campania diplomatico-matrimoniala a Reginei Maria a inceput dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial, atunci cand Romania devenise in urma Marii Uniri unul dintre cei mai importanti actori statali din Balcani. Poate parea surprinzator de indrazneata gandirea "strategica" a Mariei, care, in primul rand, a initiat o alianta monarhica a Romaniei cu Grecia pentru a-si proteja tara de potentialul pericol bulgar (aliatul din razboi al Germaniei si dusman al Romaniei). Astfel Printul mostenitor Carol a fost casatorit cu Printesa Elena de Grecia, fata Regelui Constantin, al carui fiu George, mostenitor al tronului grecesc, va lua de sotie pe Elisabeta. Din casatoria in 1921 dintre Carol si Elena se va naste viitorul Rege al Romaniei, Mihai.
Urmatorul regat vecin al Romaniei spre care Maria isi indreapta privirile este cel al Iugoslaviei, la Belgrad domnind tanarul Rege Alexandru I de Serbia, erou de razboi si vechi aliat al Frantei. Casatoria dintre Printesa romana Maria - Mignon si Regele Alexandru I Karageorgevici are loc cu mult fast in 1922, dar sfarseste tragic in octombrie 1934, atunci cand Regele sarbilor, croatilor si slovenilor este asasinat la Marsilia. Regina Maria a pierdut astfel nu numai