Mii de credincioşi din toate colţurile ţării s-au adunat ieri la Mânăstirea Bistriţa, din Costeşti-Vâlcea pentru a sărbători ziua Sfântului Grigorie Decapolitul. Oamenii au stat la coadă câteva ore pentru a putea atinge racla cu moaştele sfântului.
Creştinii ortodocşi pomenesc în fiecare an, pe 20 noiembrie, pe Preacuviosul şi de Dumnezeu purtătorul Părintele Grigorie Decapolitul. Mânăstirea Bistriţa din Costeşti, minunata ctitorie vâlceană a boierilor Craioveşti, adăposteşte, de la sfârşitul veacului al XV-lea, moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul.
Se crede că acesta s-a născut prin anii 780-790, tocmai în vremea în care a avut loc Sinodul al VII-lea ecumenic de la Niceea, din anul 787, care i-a condamnat pe cei care respingeau cultul icoanelor. Sfântul Grigorie făcea parte dintr-o familie înstărită. Încă de copil manifesta o înclinare spre cele duhovniceşti, lua parte la slujbe, se ruga, citea Sfânta Scriptură, facea fapte de milostenie, arăta o dragoste sinceră faţă de toţi cei din jurul său. Adesea se retrăgea în locuri ascunse pentru a se ruga şi a medita. A refuzat să se căsătorească şi s-a retras în Munţii Isauriei. Credincioşii vin în fiecare an de ziua Sfântului pentru că se spune că, dacă te închini la Sfântul Grigorie Decapolitul în această zi, îţi va merge bine tot anul.
„Am venit de la Turnu Severin ca să ne rugăm la Sfântul Grigorie. Cu toate că frigul ne-a cam speriat, am reuşit să stăm la slujbă“, au spus câţiva credincioşi. Oameni din Timişoara, Argeş, Vaslui, Dolj şi, bineînţeles, Vâlcea au venit să se închine la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul. La slujbă au participat şi PS Gherasim Cristea, Episcopul Râmnicului, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Prea Sfinţitul Episcop Calinic, PS Visarion Răşinăreanu, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, care la sfârşitul slujbei au binecuvântat mulţimea prezentă în curt