Vaccinarea împotriva virusului HPV, cel care generează leziunile canceroase, este mai eficientă dacă se face la fetiţele de nouă ani. Apariţia cancerului de col uterin poate fi prevenită încă din copilărie, cu ajutorul unui vaccin care ne imunizează împotriva virusului HPV, cel care generează boala. În peste 99% din cazuri, cancerul de col uterin (cervical) apare ca urmare a infecţiei cu virusul HPV (papiloma virus). Acesta se poate transmite de la o persoană la alta în cursul actului sexual, fie chiar şi prin contactul cutanat intim al regiunilor genitale.
Dacă virusul ajuns în interiorul colului uterin nu este respins de sistemul imunitar, treptat celulele sunt lezate, iar în final se pot transforma în cancer. Potrivit prof. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Capitală, există peste 100 de tulpini de HPV.
Aproximativ 40 dintre ele se transmit prin contact sexual. Însă numai două dintre tulpini (HPV 16 şi HPV 18) dau cel mai frecvent cancerul de col.
Boala fără simptome
Infecţia cu HPV apare frecvent la femeile tinere, active sexual, însă incidenţa cancerului este mai mare la femeile trecute de 35 de ani. Explicaţia constă în faptul că de la infecţie şi până la apariţia cancerului pot trece şi 20 de ani.
De aceea, o femeie care nu a făcut cancer de col uterin până la vârsta de 45-50 de ani are şanse mici de a se îmbolnăvi de cancer după această vârstă. Potrivit specialiştilor, vaccinarea împotriva maladiei este eficientă atunci când este realizată între 9 şi 26 de ani.
Prof. dr. Radu Vlădăreanu, şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului de Urgenţă Elias, ne-a spus că eficienţa este mai mare atunci când vaccinul este făcut la vârstă mică, deoarece şansele de a dezvolta anticorpi mai buni, mai protectori, sunt şi ele cresc