Barrack Obama are o silueta de invidiat - e subtire, atletic si se misca elegant. Arata ca un fost atlet de maraton. Poate tocmai de aceea ecologistii ii asaza pe agenda inca o problema - legata de sistemul de sanatate si de industria agriculturii: OBEZITATEA.
Recent, departamentul de geologie si geofizica de la Universitatea din Hawaii (Honolulu) a publicat datele unui studiu a carui concluzie a fost asezata (de catre cei de la "Wired") sub titlul "Fast Food: doar un alt nume pentru porumb".
Si situatia se prezinta asa. In SUA cetatenii cheltuie anual 100 de miliarde de dolari pe fast-food. Asta inseamna, in dieta, o cantitate disproportionata de carne si de calorii care duce la obezitate. Cercetatorii au folosit un procedeu stiintific (izotopi stabili de carbon si nitrogen) pentru a determina sursa de hrana a animalelor - vaci si pui - a caror carne se foloseste in compozitia preparatelor fast-food. Studii aditionale au fost conduse si pentru determinarea modului in care se pregatesc "celebrii" cartofi prajiti. Rezultatul?
Pilonul central al industriei de fast-food este... porumbul. Element central al agriculturii americane, cultivarea porumbului primeste cele mai mari subsidii guvernamentale dintre toate tipurile de culturi agricole. Intre 1995 si 2006, cultivatorii de porumb au primit peste 56 de miliarde de dolari in subsidii, iar cota anuala tinde sa atinga in viitorul apropiat valoarea de 10 miliarde de dolari.
OK. Si care este problema cu porumbul? Pai s-a demonstrat ca este cea mai poluanta cultura agricola. Necesita cantitati imense de fertilizanti si pesticide, care la randul lor necesita canitati imense de combustibil fosil pentru a fi produse. Apoi, majoritatea recoltei de proumb este folosita pentru a hrani septelurile de animale. Ori, aceste animale nu au evoluat sa poata subzista cu o alimentatie bazata exclusiv pe poru