Cu aproape zece ani in urma, maestrul Negreni insusi venea in orasul adolescentei sale, Slatina - Olt, pentru a fi partas si martor la intemeierea primului "implant" de arta contemporana intre colectiile si valorile vestigionare si documentare ale Muzeului judetean din localitate.
Nucleul viu al acestui gest ctitorial l-a constituit propria donatie a maestrului, cu cele 20 de tablouri din propria-i creatie. Ulterior, dupa moartea sa, urmasii artistului au sporit aceasta ofranda cu inca 18 picturi ce-i purtau semnatura. Moment care a consemnat si atribuirea numelui pictorului "Ion Popescu Negreni" intregii sectii de arta contemporana a Muzeului judetean.
Recent, a avut loc la Slatina un eveniment consacrat centenarului nasterii acestui important pictor al contemporaneitatii, dublat si de comemorarea a sapte ani de la trecerea in nefiinta a artistului, la cimitirul din comuna natala, unde a fost inaugurat si un monument alegoric menit sa-i perpetueze memoria. In spatiile sectiei de arta contemporana a muzeului slatinean, situate in plin centrul urbei oltene, alaturi de lucrarile "Donatiei Negreni" mai sus amintite, au fost expuse si alte numeroase tablouri aflate in cateva importante colectii particulare (Radu Petrovici, Radu Homescu, Viorica si Iulian Ghita, Vasile Petrovici, Vasile Parizescu...) sau in cele ale Muzeului de Arta din Craiova.
Prilej cu care intrunirea intr-un acelasi parcurs expozitional a mai mult de 60 de tablouri din creatia foarte bogata a artistului centenar, expuse pentru prima data intr-un numar atat de mare la Slatina (!), s-a transformat pe nesimtite intr-o conviviala si interactiva sesiune de comunicari si proiecte muzeologice. Dar si de exegeze si consideratii estetice, de evocari memorialistice, de amintiri personale sau anecdotice, unde de o cuceritoare spontaneitate si prospetime, la care au participat muzeograf