Lansarea in Romania a programului national de vaccinare a elevelor de clasa a IV-a impotriva cancerului de col uterin a incins spiritele, "capul de acuzare" fiind posibilele efecte negative ale celor doua vaccinuri cumparate de Ministerul Sanatatii. Vaccinul este fie Silgard (de la Merck, denumit in SUA Gardasil), fie Cervarix (produs de GSK). Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, unul dintre promotorii vaccinarii, sustine intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca aceasta campanie de vaccinare nu prezinta nici un pericol si respinge categoric toate "miturile" privind aparitia unor efecte secundare, precum sterilitatea.
Ministerul Sanatatii va lansa pe luni, 24 noiembrie, o campanie de informare a vaccinarii elevelor de clasa a IV-a cu vaccinul impotriva cancerului de col uterin.
Nota: Intr-un comunicat din 24 ianuarie 2008, EMEA (Agentia Europeana a Medicamentului) mentioneaza ca i-au fost relatate doua decese neasteptate ale unor tinere vaccinate cu Gardasil, unul in Austria, celalalt in Germania. EMEA spune ca in ambele cazuri motivele bolii au ramas necunoscute. Nu s-a putut stabili o relatie cauzala intre moartea celor doua tinere si administratea vaccinului Gardasil.
Context:
Infectia cu Human Papilloma Virus (HPV) este cea mai cunoscuta infectie virala cu transmitere sexuala. Depistarea precoce a infectiei genitale cu Human Papilloma Virus (HPV) este o modalitate eficienta de prevenire a cancerului de col uterin. Se estimeaza ca cel putin 50 % dintre adultii activi sexual au avut o infectie cu HPV. Dobandirea infectiei cu HPV este strans legata de comportamentul sexual. Frecventa infectiei cu HPV creste cu numarul de parteneri sexuali si cu debutul timpuriu al activitatii sexuale.
Mi-am vaccinat si sotia, si fetele. Medicul Adrian-Streinu Cercel HotNews.ro: Ce este virusul HPV, cate tipuri de virus