Planul adoptat de Executiv pentru stimularea cresterii economice a fost evaluat la 10 mld. euro si se bazeaza in principal pe resurse care ar urma sa fie aduse tocmai de cresterea economica ce ar putea fi generata de implementarea masurilor anuntate.
Guvernul nu a indicat pana acum surse specifice din care bugetul sa poata suporta costurile prevazute, insa ministrul finantelor, Varujan Vosganian, sustine ca tinta de deficit bugetar de 2% din PIB pentru 2009 nu ar fi amenintata cel putin deocamdata.
Ramane de vazut cum va sustine bugetul masurile stimulative pana la momentul in care acestea ar incepe sa dea rezultate. Vosganian a explicat ca, potrivit evaluarii Finantelor, acest program va putea duce la un supliment de crestere economica de pana la 2-3 puncte procentuale pe an, ceea ce ar aduce bugetului cel putin 1 mld. euro pe an.
Planul mizeaza pe o crestere economica de baza de 4-5%, insa unii analisti, mai ales straini, vad riscul ca dinamica PIB sa fie mai slaba, ceea ce expune bugetul la o presiune puternica mai ales in prima jumatate a anului, cand masurile stimulative nu vor fi apucat sa-si faca efectul.
"Facilitatile incluse in planul economic guvernamental nu impun in prezent modificarea tintei deficitului bugetar de 2% din PIB pentru 2009, deoarece veniturile bugetare vor fi acoperite prin rezultatele acestor masuri de sustinere a economiei", apreciaza Vosganian, explicand ca nu este un program de subventionare, ci de stimulare.
Analistii sunt sceptici in legatura cu planul Guvernului sustinand ca problema nu este a alocarilor si destinatiei fondurilor, ci a asigurarii resurselor financiare. Totodata, analistii considera ca "fortarea" cresterii prin "bonusuri" contrazice chiar principiile economiei de piata libere functionale.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a dat asigurari ca implementarea masurilor incluse in p