"ROMÂNIA
Ministerul Afacerilor Interne
Direcţiunea G-rală a Poliţiei
Poliţia Aeroportului Băneasa
Nr. 394
1945 Luna Iulie Ziua 28
DIRECŢIUNEA GENERALĂ A POLIŢIEI
Serv. Pol. Adtive şi Fruntarii
La ordinul Dvs. Nr. 185 din 27 Iulie 1945.
Am onoare a raporta că întreaga arhivă a Poliţiei Aeroportului Băneasa a ars cu ocazia luptelor ce au avut loc între trupele române şi germane în timpul de la 23 - 27 August 1944, fapt pentru care nu putem raporta datele cerute.
Totuşi, din cercetările făcute atât printre personalul aeroportului Băneasa, cât şi în scriptele ce au mai rămas la Soc. LARES, cât şi la traficul aeroportului Băneasa, reiese că în adevăr la data de 5 Iulie 1944 Dl. Profesor Universitar Niculae Herescu cu soţia şi fiica Ioana au părăsit ţara prin acest punct de frontieră cu destinaţia B. Pesta - Viena.
Datele asupra actelor pe baza căreia s-a aprobat ieşirea din ţară nu le posedăm.
[Amprentă de ştampilă rotundă cu stema României, având în exergă cuvintele ,Poliţia Aeroportului Băneasa]
Şeful Poliţiei Aero-Băneasa
Comisar,
[Semnat:] G. Gherman
Gheorghe Gherman"
Această scrisoare oficială - dactilografiată - se găsea printre hârtiile legate de familia latinistului N.I. Herescu (1906 - 1961), pe care mi le-a dăruit, în vara anului 1998, istoricul de artă Cătălin Davidescu din Craiova, muzeograf la Muzeul de Artă de acolo şi autor al unei cărţi despre pictorul Ion Ţuculescu. Este vorba de un document important pentru reconstituirea biografiei scriitorului, pentru că se referă în mod direct la momentul despărţirii lui de România, alegând exilul. Este de observat însă faptul că zborul a avut loc cu mai bine de o lună înainte de 23 august 1944. A prevăzut oare profesorul ceea c