Au trecut de la perioade de negare pana la frustrare si nervi, au racnit din toti plamanii in spatele biroului si au dat cu tastatura de pamant, apoi s-au jucat cu pistoale de jucarie, au concurat la golf si s-au imbrancit la fotbal, tot in birou. In perioada de criza, oamenii implicati in tranzactiile financiare povestesc, din punctul lor de vedere, care au fost cele mai grele momente din ultimele luni, ce a insemnat pentru ei defulare si ce au invatat.
De cateva luni, pe pietele financiare, cursurile de schimb au miscat ca acul seismometrelor la cutremur, iar dobanzile au avut fluctuatii tsunamice, s-a dinamitat increderea in multe dintre economiile afectate si piata s-a intors cu ani in urma ca volum si incertitudine. "Ultima data cand am mai auzit de asemenea tranzactii era cu 10 ani in urma cand eram inca student si piata pe care lucrez acum exista doar in carti. Ceea ce parea poveste SF pentru unii s-a transformat in realitate pentru aproximativ 2-3 saptamani", spune Valentin Ciobotaru, money market broker in cadrul ICAP, in Londra, una dintre cele mai mari companii de brokeraj la nivel global. Ciobotaru se ocupa de instrumente financiare pe piata romaneasca, intermediaza fluxuri financiare de tipul atragere si plasamente de bani, prin instrumente derivate sau, mai pe intelesul profanilor, face legatura si tranzactioneaza pentru interesele diversilor dealeri de la banci romanesti si straine.
"Cred ca nu am racnit niciodata atat de tare pe desk (departament) de cand sunt in trading cum am facut-o in perioada aceea. Pur si simplu ca sa te auda omul de la jumatate de metru de langa tine iti varsai plamanii", isi aminteste el.
"In momente de tensiune ca acelea primau trasaturi pe care angajatorii in domeniu le cauta, dar nu le pun niciodata intr-un "job profile" oficial ca instinctul animalic, de supravietuire. Nu poti sa te conservi si s