Micii fermieri nu se grăbesc să-şi înregistreze produsele agricole specifice zonelor din care provin. Specialiştii spun că ţăranii ar trebui să-şi înregistreze produsele tradiţionale, atâta vreme cât acestea nu sunt încă „revendicate” de nimeni. Înscrierea denumirilor la Ministerul Agriculturii le va aduce în viitor mari avantaje. În primul rând, agricultorii primesc dreptul să-şi vândă produsele în spaţiul Uniunii Europene, dar mai ales îşi protejează brandurile de plagiat.
Sucevenii, cei mai harnici
Cele mai multe produse agricole au fost brevetate de întreprinzătorii din Suceava, unde s-au înregistrat până acum peste 100 de denumiri pentru produse culinare. Majoritatea agricultorilor au optat pentru produse lactate, preparate din carne sau chiar reţete de dulceaţă.
Totuşi, înregistrările delicioaselor preparate s-au făcut în special în 2006 şi 2007, iar în ultimul an cifra solicitărilor s-a redus drastic. „Am observat o scădere semnificativă a cererilor pentru certificatele de producător în toate judeţele din Moldova. La Iaşi, de pildă, în acest an o singură familie din Mirosalava a depus actele pentru înregistrarea unui tip de caş”, a afirmat Marcel Mihalcea, reprezentantul Oficiului Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti.
„Hârzobul de brad”, marcă înregistrată
Lactatele au stârnit cel mai mare interes din partea producătorilor din Neamţ, judeţ unde figurează nu mai puţin de 12 tipuri de brânzeturi. Telemea din lapte integral de capră, hârzob de brad şi şapte feluri de caşcaval afumat au devenit, de doi ani, mărci înregistrate.
În schimb, botoşănenii s-au orientat către preparatele din carne şi au înregistrat 19 branduri de cârnăciori, salam şi tobă. „La Suceava avem înregistrate chiar şi băuturi alcoolice. Firma Bermas a rezervat trei tipuri de bere ce po