Alimentele crude şi lichidele în cantităţi mari protejează organismul de bolile sezonului rece. Sistemul imunitar, pielea şi psihicul au de suferit din cauza temperaturilor scăzute. Studii recente arată că peste jumătate din români suferă iarna de bolile de sezon. Peste jumătate din români suferă în fiecare iarnă de răceală, bronşite sau pneumonie, arată un studiu recent al Colegiului Farmaciştilor din România. Aceste afecţiuni pot fi prevenite prin schimbarea alimentaţiei şi a stilului de viaţă. Acelaşi studiu arată, însă, că mai puţin de 40 la sută dintre români îşi iau măsuri de prevenire a afecţiunilor sezoniere.
Sinuzita şi oboseala, probleme frecvente
Frigul, asociat cu umezeala, slăbeşte sistemul imunitar şi duce la apariţia unor boli specifice sezonului. Cele mai frecvente afecţiuni în perioada rece sunt virozele respiratorii, de a căror apariţie sunt vinovate peste 100 de virusuri. Următoarele tulburări de sănătate ca frecvenţă sunt oboseala cronică şi sinuzita.
„Răceala nu trebuie subestimată, pentru că pot apărea complicaţii precum sinuzita, otita, laringita, amigdalita şi chiar pneumonia. O alimentaţie sănătoasă în această perioadă a anului poate ţine răceala departe”, afirmă Clara Popescu, vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România.
Pentru a preveni infecţiile virale, consumaţi alimente crude, care conţin o cantitate mai mare de vitamine şi minerale decât unele preparate termic şi care au rolul de a întări imunitatea. Medicul de familie Radu Leon George spune că, pe lângă alimentaţie, şi suplimentele nutritive întăresc sistemul imunitar. Tot o metodă de prevenţie este vaccinarea antigripală.
Radiatoarele usucă pielea
Sursele artificiale de căldură, vântul puternic şi temperaturile scăzute afectează epiderma, care devine uscată şi ternă.
„Piel