Masura Guvernului de a elimina impozitul pe dobanzi la depozitele persoanelor fizice nu ajuta piata de capital, dar nici nu va produce efecte negative majore, in conditiile in care dobanzile mari au determinat deja un aflux de investitori dinspre Bursa spre banci, sustin jucatorii de pe piata.
"Intr-o anumita masura, eliminarea impozitului pe depozite le face mai atractive, insa mai degraba nivelul mare al dobanzilor la depozite este un dezavantaj pentru piata de capital. In ultimii ani, cand dobanzile la depozite au scazut foarte mult si nu mai acopereau nici inflatia, investitorii s-au mutat de pe depozite pe piata de capital. Acum afluxul este invers, dinspre piata de capital spre depozite", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Dobanzile la depozitele in lei au inregistrat aproape o dublare in ultimul an, de la 7% pana la circa 14% in conditiile in care competitia bancilor pentru atragerea de lichiditati s-a intensificat. De cealalta parte, Bursa a inregistrat in acest an cea mai puternica scadere din istorie, principalele actiuni pierzand in medie 75%, ceea ce a determinat plecarea unui numar mare de investitori catre plasamente mai sigure, cum sunt depozitele bancare si titlurile de stat. Scaderile de pe Bursa au lovit puternic si in fondurile mutuale diversificate si de actiuni, dar au avantajat fondurile monetare si de actiuni, care au inregistrat randamente mai mari decat in anii precedenti.
"Fuga investitorilor spre depozite, titluri de stat si in general spre plasamente mai sigure a fost in detrimentul Bursei. Insa refugiul in cash s-a intamplat deja, de aceea nu cred ca aceasta masura mai poate avea un impact negativ fata de ce se intampla in aceasta perioada. Pe de alta parte, nici nu ajuta piata", a declarat Liviu Avram, broker la Pireaus Securities.
Eliminarea impozitului pe depozitele persoanelo