Actionarii bancilor din Europa ar putea deveni urmatoarele "victime" ale crizei financiare globale, in conditiile in care bancile incearca sa-si majoreze nivelurile de capital fara a-i implica in vreun fel in aceasta operatiune.
Barclays a intentionat, saptamanile trecute, sa-si majoreze capitalul fara a acorda investitorilor existenti dreptul de a achizitiona primii actiunile noi, scrie Bloomberg. Credit Suisse Group a procedat in acest mod luna trecuta, iar UniCredit a facut ceea ce a devenit o propunere nerentabila tuturor actio-narilor si a oferit o alternativa doar unora dintre ei.
Bancile sustin ca asa-numitele oferte de drepturi de alocare sunt prea riscante pe o piata in scadere. Actionarii se tem ca noua abordare ar putea deveni o practica obisnuita, diluandu-le drepturile de vot si cerintele legate de profiturile viitoare. Managerii Barclays s-au intrunit pe 14 noiembrie cu investitorii care amenintau sa atace decizia bancii in cadrul intrunirii din 24 noiembrie. Investitorii UniCredit au aprobat recent majorarea de capital.
"Eliminarea drepturilor de preemptiune afecteaza relatia cu actionarii", declara Colin Melvin, CEO al Hermes Equity Ownership Services. Acest aspect este important pentru fonduri ca Hermes, pentru ca acestea detin actiuni de decenii si se bazeaza pe drepturile respective pentru a-si mentine pozitii care ar fi amenintate in cazul vanzarii unei participatii importante catre un investitor nou, a declarat Melvin. Fara drepturile de preemptiune, "actiunile companiilor sunt tranzactionate ca la cazinou si nu este bine", a adaugat el.
Reglementarile europene cer in mod tipic companiilor sa le ofere actionarilor existenti prima parte din actiunile noi, spre deosebire de cele din Statele Unite. Vanzarile pot lua forma unor oferte de drepturi care le da dreptul actionarilor sa cumpere actiuni noi, adesea la preturi