Analistii romani sustin ca nu este posibila o depreciere puternica a leului pana la un curs de 5 lei/euro anul viitor, asa cum prognozeaza unii analisti straini, in conditiile in care fundamentele economiei si lichiditatea de pe piata monetara nu justifica un scenariu de acest gen.
Strainii iau insa in calcul si un alt element: perspectiva inghetarii finantarilor din afara, in contextul in care bancile locale resimt deja restrangerea drastica a liniilor de credit primite de la bancile-mama, preocupate in primul rand de rezolvarea propriilor probleme de finantare. Un factor suplimentar ar putea fi reducerea semnificativa a sumelor in valuta trimise de romanii care muncesc in strainatate, ca urmare a intrarii in recesiune a economiilor din Vest si a pierderii locurilor de munca.
Pe de alta parte, economia a suportat deja o miscare ampla a cursului in sens negativ, de la cotatii de 3,11 lei/euro in vara lui 2007 pana la 3,9 lei/euro in aceasta toamna. De asemenea, scenariile de stres luate in calcul de mai multe banci de pe piata indica o rezistenta a portofoliilor de credite chiar la niveluri de curs de peste 4,5 lei pentru un euro.
"Nu cred ca o prabusire a leului de o asemenea magnitudine este probabila. In primul rand, fundamentele economice nu justifica un asemenea scenariu. In al doilea rand, din punct de vedere tehnic este imposibila o astfel de depreciere, lichiditatea in lei din piata monetara nepermitand o depreciere atat de mare. Cel mai probabil in perioada urmatoare este ca leul sa se stabilizeze in jurul nivelelor actuale", apreciaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
In schimb, Barclays, a doua mare banca de investitii din Marea Britanie, sustine necesitatea deprecierii cursului pana la 3,8-5 lei/euro, pentru a corecta dezechilibrul ridicat al activelelor nete externe. "BNR a mentinut cursul de schimb leu/euro intr