Melbourne a fost fondat in 1835, pe raul Yarra, in golful Portului Phillip, dar a luat un avant fara precedent in anii 1850, cand in zona s-a descoperit aur. Restul e istorie, iar istoria continua.
Astazi, din vechiul orasel au ramas vechile tramvaie si cladirile victoriene, printre care au rasarit cativa zgarie-nori. Populatia s-a adaptat si ea vremurilor, ajungand la 3,8 milioane de locuitori, ramanand, totusi, in urma Sydney-ului, eternul rival. Melbourne si-a disputat si continua sa isi dispute cu Sydney suprematia in orice domeniu, de la cultura pana la finante si turism. Daca in trecut luptau pentru titlul de capitala a Australiei, titlu obtinut in final de... Canberra, in prezent se "bat" in sondaje, iar daca vezi un articol cu mesajul "Tell Melbourne it's Over, We Won", e clar cine e "expeditorul". Una dintre victoriile repurtate impotriva Sydney-ului este situarea pe primul loc intr-un top al celor mai bune orase in care sa locuiesti, unde Melbourne-ul a obtinut avantajul decisiv la capitolul vreme, datorita umiditatii mai scazute a aerului.
Melbourne are, prin urmare, de ce sa se bucure de climatul sau temperat oceanic, ceea ce inseamna ca vara (ianuarie, februarie) nu te topesti de caldura - temperaturile nu depasesc, in general, 30 de grade, iar iarna (iulie, august) nu mori de frig, dar nu ai parte nici de zapada. Cele mai recomandate anotimpuri pentru o vizita la Melbourne sunt primavara si toamna, pentru ca temperatura e placuta, fara a atinge valori extreme. In acelasi timp, Melbourne-ului i-a mers vestea ca poate oferi patru anotimpuri intr-o zi, mai ales toamna.
In ceea ce priveste populatia, insa, Melbourne nu mai este la fel de surprinzator. Natiile pe care le-a adoptat sunt nenumarate: britanici, italieni, vietnamezi, greci, indieni si multi altii, care contribuie pe masura si din punct de vedere gastronomic la diversit