Premierul rus Vladimir Putin a anuntat ieri ca va taia cu 4 procente taxa pe profitul companiilor, pana la 20 procente, si ca va permite companiilor sa emita bonduri pentru infrastructura garantate de stat.
Masurile sunt cuprinse intr-un plan anticriza prezentat de Putin la congresul partidului Rusia Unita in care era asteptat ca fostul sef al statului sa-si redefineasca rolul in administratie.
Speculatiile privind reintoarcerea lui Putin la Kremlin, ca urmare a demisiei lui Dmitri Medvedev, au crescut in intensitate dupa ce duma de stat a votat acum doua zile prelungirea mandatului prezidential de la patru la sase ani, insa premierul, personalitatea cu cea mai mare cota de incredere in Rusia, s-a concentrat pe problemele economice.
El a promis ca Guvernul va face tot ce ii sta in puteri pentru ca socul economic de dupa prabusirea URSS in 1991 sa nu se mai repete.
"Goana dupa bani castigati usor si problema ipotecara in Statele Unite au provocat o reactie in lant, au paralizat sistemul financiar global si au cauzat o neincredere in piata", a spus Putin in discursul sau.
Vladimir Putin a spus ca rubla nu va ceda, pentru ca Rusia are o rezerva suficienta in fata principalelor valute occidentale, iar tara sa va iesi intarita din criza financiara.
In urma cu aproape doua saptamani, presedintele bancii centrale din Rusia avertizase cu privire la devalorizarea rublei, dupa ce in octombrie, peste 50 de miliarde de dolari au fost retrasi din tara.
Rezervele valutare ale bancii centrale s-au redus in acest interval cu 72,2 mld. dolari. Agentia de rating Standard & Poor's a coborat cotatia Rusiei de la "stabil" la "negativ", in vreme ce Fitch si-a fixat evaluarea la BBBplus in octombrie.
Bursa de la Moscova nu a fost incurajata de discursul lui Putin, ieri actiunile fiind din nou oprite de la tranzactionare.
Rusia a fost