După o lungă perioadă de creştere economică susţinută, România se va confrunta cu o perioadă mai puţin fastă, din cauza crizei internaţionale. „Întrebarea este ce se va ajusta mai întâi, consumul sau investiţiile? Aş spune în glumă că tot ce vom avea va fi monoxid de carbon”, a declarat joi seara Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), prezent la gala de aniversare a zece ani de la lansarea Ziarului Financiar. Guvernatorul băncii centrale a pledat astfel, din nou, pentru o politică precaută din partea Guvernului.
Analiştii economici dar şi oficiali ai BNR au susţinut în ultima vreme că deciziile mediului politic de a mări anticipat pensiile şi de a majora salariile profesorilor şi ale bugetarilor în general, deşi sunt necesare pentru a le ridica nivelul de trai, vin într-un moment foarte nefavorabil, respectiv criza internaţională care a cuprins şi România. Alternativele propuse de economişti sunt investiţiile masive în infrastructură şi simplificarea mediului fiscal.
„Ne permitem opţiunea de a cumpăra în continuare maşini fără a mai avea bani de infrastructură?”
Vorbind despre calificativele negative primite de România din partea agenţiilor de rating în ultimele săptămâni, Isărescu a declarat că îi aduc aminte de situaţia economică din 1999. Guvernatorul a transmis un mesaj optimist, motivând faptul că ratingurile negative se datorează faptului că România se află în an electoral. „Rezervele valutare ale României sunt mai mari decât întreaga datorie publică a ţării. Cu politici judicioase avem şansa să trecem de acest hop în condiţii mai bune decât în 1999. România a rămas elevul năbădăios, dar trebuie amintit că celelalte ţări care au reuşit să-şi păstreze ratingurile au avut norocul să nu fie într-un an electoral”, a declarat el. Guvernatorul a recunoscut că în condiţiile externe nu se mai pune problema creşterii consum