Cei pentru care orologeria inseamna exclusiv Swiss-made, sa se opreasca aici din lectura. Pentru ca acest articol va fi despre ceasuri ... Made in Russia.
Nu s-ar putea spune ca multi connaisseuri se dau in vant dupa ceasurile rusesti (desi multi dintre noi am crescut cu un Chaika, de pilda). Dar, in ultima vreme, numele de Poljot si Vostok sunt tot mai des mentionate in contextul discutiilor despre industria orologera moderna. Ce-i drept, Rusia are o experienta destul de semnificativa in orologerie, avand in vedere ca la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial a preluat o mare parte din cunostintele germanilor din zona de est. Incepand din aceasta luna, producatorii rusi de ceasuri Vostok-Europe si Volmax au revenit oficial pe piata din Romania, dupa o absenta ce dateaza cam de la caderea comunismului. Brandurile Europe, Aviator, Shturmanskie si Buran au fost aduse de compania Vostok Spirit. "Romanii au fost timp de generatii in contact cu marcile de orologerie ruseasca, percepute drept precise si robuste", spune Iulian Marinescu, directorul general al distribuitorului roman.
Istoria recenta a companiei Vostok-Europe e cat se poate de ... ruseasca. Liderul companiei, Igor Zubovskij, era, inainte de caderea URSS, un fizician care colabora cu fabrica Vostok (din Lituania) pentru realizarea unei statii radio portabile (in acea perioada, doar 20% din productia Vostok erau ceasuri, restul fiind sisteme radar si radio, mai "potrivite" pentru contextul pietei). Exact in acel an piata s-a prabusit, iar transferurile bancare dintre Rusia si Lituania au fost inghetate, astfel ca institutul de cercetare la care lucra Zubovskij nu mai avea cum sa le achite colaborarea. Solutia a constat intr-o valiza plina cu ceasuri, pe care Zubovskij le-a vandut a doua zi in piata.
Impreuna cu niste colegi de la institut, au strans 500 de dolari si au lansat pri