România a emis prima autorizaţie de construcţie pentru un parc eolian, se arată într-un comunicat emis astăzi de catre Blue Investments. Viitoarele parcuri eoliene vor fi amplasate in judeţele Tulcea, Constanţa, Caraş-Severin şi Vaslui; suprafaţa totală ocupată de turbine va fi de aproximativ 2000 ha. Aflat deja în faza de construcţie, parcul de la Baia va fi echipat cu 14 turbine Nordex N90 de 2.5 MW şi urmeză a fi finalizat la sfârşitul lui 2009. Cei 35 MW
România a emis prima autorizaţie de construcţie pentru un parc eolian, se arată într-un comunicat emis astăzi de catre Blue Investments.
Viitoarele parcuri eoliene vor fi amplasate in judeţele Tulcea, Constanţa, Caraş-Severin şi Vaslui; suprafaţa totală ocupată de turbine va fi de aproximativ 2000 ha.
Aflat deja în faza de construcţie, parcul de la Baia va fi echipat cu 14 turbine Nordex N90 de 2.5 MW şi urmeză a fi finalizat la sfârşitul lui 2009. Cei 35 MW vor pune România pe harta eoliană, reprezentînd aproape jumătate din puterea instalată în prezent în Bulgaria.
"În condiţiile în care competitivitatea în domeniul energiei eoliene a crescut fulgerător în ultimii doi ani în România, securizarea ternurilor şi obţinerea celor peste 80 de permise şi autorizaţii a fost o adevarată provocare", declară Emilian Jianu, director general Blue Planet.
Instalarea propriu zisă a unei turbine este un proces foarte complex, care necesită 3-4 ani de pregătiri şi investiţii de la măsuratori de vânt, la studiu de fezabilitate, studiu de impact de mediu şi studiu geologic, proiecte de drumuri şi de conectare la reţea.
Pentru succesul ambiţiosului proiect de la Baia sunt implicate companii de renume ca ISPE, Energomontaj, Electroputere, Nordex, Garrad Hassan, Cube Engineering, ABB Suedia.
100 GW sunt instalaţi în momentul actual în ferme eoliene la nivel global, iar ţara noas