Chiar dacă vacanţele petrecute de unul singur nu pot fi considerate drept un fenomen în masă, cererea de pe piaţa românească există. În cadrul acesteia se distinge clar care dintre cele două sexe acceptă sau nu provocarea unei astfel de călătorii. În opinia Cristinei Irimia, de la agenţia J’Infor Tours, "în călătoriile single, femeile tinere intelectuale, cu un venit superior, predomină pe acest segment de voiaj".
Aceeaşi perspectivă o are şi Daniela Dumitrica, de la Paralela 45. "Chiar dacă cererile pentru astfel de oferte sunt rare, pot spune că doamnele mai în vârstă sunt cele care aleg să călătorească singure", afirmă aceasta.
Pe tren, în avion sau în maşinile proprii, femeile se lasă mai uşor purtate de curiozitatea unei călătorii făcute singure, decât bărbaţii. Aceste voiaje le permit celor care le întrepind să petreacă timp cu ei înşişi, să se regăsească după o perioadă dificilă, să-şi facă planuri şi să se bucure de frumuseţea locurilor pe care ajung să le viziteze. Iar dintre femei şi bărbaţi, tot cele dintâi sunt mai predispuse la astfel de lucruri.
"Femeile călătoresc singure, în general, la orice vârstă, dar şi în grupuri mixte. Şi nu trebuie neparat să fie în hoteluri sau în cadrul unor produse pentru celibatari. Bărbaţii tineri preferă să călătorească în grupuri de prieteni sau în cuplu. Iar cei de vârstă matură sau vârstă de aur călătoresc în grupuri de circuite culturale", mai precizează Cristina Irimia.
În plus, femeile au acum o mai mare libertate financiară, comparativ cu o generaţie în urmă. Tendinţa captată în analizele statistice arată că un număr tot mai mare de femei amână căsătoria şi maternitatea. Astfel, timpul este de partea lor în ceea ce priveşte petrecerea clipelor libere după propriul plac. Curioase din fire, fără teama de necunoscut, femeile încep să considere aceste călătorii