» Vinul de Minis este vedeta podgoriilor din valea inferioara a Muresului
» Vinul produs aici castiga de premii de peste trei secole
Minisul reprezinta un reper important pentru zona denumita generic Podgoria Aradului. Asta nu pentru ca toate viile ar fi concentrate aici, ci pentru rolul pe care localitatea il are in viticultura din aceasta parte de tara. La Minis a functionat o statiune de cercetari viti-vinicole, urmasa vechii scoli de viticultura, infiintata la Minis in anul 1881. si pentru a uni cercetarea cu practica, amatorii de vinuri de calitate pot gasi la Minis soiuri reputate, care pot satisface cele mai pretentioase gusturi. Pentru ca aici exista traditie, turistii vin pentru a vedea cum se face un vin bun, care a concurat si castigat premii internationale de peste trei secole.
Wine-tourism la Minis
La ora aceasta, Minisul, cu rezervele sale de vinuri, constituie o destinatie agreata de turistii amatori de vinuri. Turul de Podgorie trece obligatoriu pe la Minis, unde cunoscatorii pot degusta vinuri celebre, rod al viilor selectate. Mai multi intreprinzatori privati au facut replantari de vie, au scos Minisul si Podgoria Aradului din anonimat. Unii au obtinut fonduri europene, altii au avut investitii proprii.
Un astfel de proiect de succes a revigorat Podgoria Aradului. O statie noua de vinificatie produce acum vinuri de calitate mondiala. Alaturi, o pensiune turistica, pentru degustatorii de vinuri, aflata chiar in mijlocul viilor proaspat replantate. Toate acestea s-au facut cu ajutorul fondurilor europene. Geza Balla este un specialist aradean in vinuri care a visat sa redea Minisului faima de alta data.
Prin programul Sapard, el a obtinut fonduri comunitare de peste 1,5 milioane de euro, prin care a reusit sa realizeze cea mai moderna statie de vinificatie din tara. Produce acum vinuri albe si ro