Deşi gradul de îndatorare a scăzut, noile norme de creditare impuse de BNR au redus mult sumele ce pot fi împrumutate. Sursa: NorthFoto
Familiile care vor să contracteze un împrumut bancar ipotecar pot să-şi ia gândul de la acesta dacă nu au un venit cumulat de minimum 1.500 de euro. Astfel, dacă membrii familiei au vârste cuprinse între 25 şi 30 de ani, sunt fără datorii şi vor să-şi ia un credit, ar trebui să aibă salarii cumulate de cel puţin 1.800 de euro (7.000 de lei) ca să poată contracta un credit ipotecar.
„În luna august, gradul mediu de îndatorare practicat de majoritatea băncilor era de 65%, însă erau bănci care aplicau şi un grad de îndatorare de 70%. În prezent, acestea nu au plafonat gradul de îndatorare la o valoare anume, însă prin aplicarea noilor criterii de eligibilitate, acesta a coborât până pe la 40%. În funcţie de politica fiecărei bănci, valoarea poate fi mai mică sau mai mare faţă de valoarea medie mai sus-amintită“, ne-a declarat Raluca Dobre, analist financiar la firma de brokeraj credite Ipoteci Direct.
Valoarea creditelor date de bănci s-a înjumătăţit
Potrivit noilor norme, la venituri de 7.000 de lei (echivalentul a 1.800 de euro la cursul de ieri), un credit ipotecar în euro contractat pe 30 de ani, calculat în condiţiile unui grad de îndatorare de 40% şi o dobândă anuală efectivă (DAE) medie de 11,29%, solicitantul s-ar încadra la o suma ce variază între 55.000 şi 90.000 de euro. Dacă ar fi încercat să contracteze creditul cu trei luni în urmă, cu acelaşi venit, dar în condiţiile unui grad de îndatorare de 65%, şi o DAE medie de 9,81%, s-ar fi încadrat la aproximativ 110.000 de euro, dar putea ajunge şi la 145.000 de euro.
„În momentul de faţă, clienţii, deşi simt că nu mai au surse de finanţare, trebuie să ştie că pot apela în continuare la bănci şi la brokerii de credi