Autorii români invitaţi la masa rotundă desfăşurată ieri la Gaudeamus au susţinut că este imposibil să faci literatură fără să evidenţiezi contextul politic. „Între literatură şi politică este o relaţie complicată, care ţine de personalitatea fiecărui scriitor”, a declarat Magdalena Boiangiu, analist de politică externă. Rodica Binder, jurnalist la radio Deutsche Welle şi moderatoarea dezbaterii de ieri de la Târgul de Carte Gaudeamus, cu titlul „Literatura şi politica”, a afirmat că în Germania oamenii au mare încredere în ceea ce spun scriitorii.
În România nu se întâmplă deloc aşa, a continuat scriitoarea Gabriela Adameşteanu. „Când sunt invitaţi să vorbească despre politică, dar şi despre orice altceva, scriitorii români au prea puţină credibilitate”, a adăugat Adameşteanu.
„Coabitarea dintre literatură şi politică nu este deloc fericită în anumite situaţii”, a intervenit Rodica Binder. Magdalena Boiangiu este de părere că marea literatură este, la un prim nivel, întotdeauna legată de politică, de starea lumii, de starea individului în raport cu puterea.
Politică în romanele de dragoste
„Cele mai mari romane de dragoste nu există în afara politicii”, a amintit Magdalena Boiangiu. Filip Florian, autorul romanului „Degete mici”, a spus că o literatură lipsită de politică este imposibilă.
„Ideile despre politică ale scriitorilor se văd printre rânduri şi sunt evidente la orice carte de calitate. În cărţile mele cu siguranţă a fost aşa. Lucrând zece ani la gazetăria politică, gândirea mea a fost impregnată cu gestul politic”.
Publicistul şi prozatorul Cristian Teodorescu crede că scriitorul şi jurnalistul sunt în egală măsură feţe ale unei persoane mai mult sau mai puţin nefericite, care scrie la gazetă, unde nu ai vreme să te gândeşti 1.000 de ani, ci scrii după impuls.
@N