Gemenii care s-au născut în urmă cu aproape patru luni la Braşov cu o malformaţie extrem de rară, aceştia fiind uniţi la nivelul capului, ar putea fi operaţi. Starea lor de sănătate este din ce în ce mai bună şi, în doar câteva zile, cadrele medicale speră ca siamezii să ajungă la greutatea necesară transferării. Nu se ştie însă ce unitate medicală îi va prelua. De când a fost externată, nici mama şi nici bunica micuţilor nu au mai trecut pragul Maternităţii din Braşov.
„Imediat după ce au fost născuţi, toată lumea era pesimistă şi nu credeam că o să ajungă la vârsta asta. Au fost îngrijiţi deosebit de bine, astfel că evoluţia lor este foarte bună - au câştigat în greutate şi se alimentează”, ne-a declarat doctorul Gheorghe Preda, directorul medical al Maternităţii Braşov.
Medicii sunt optimişti şi cred că în doar câteva zile micuţii vor depăşi 4.600 de grame şi vor ajunge la greutatea necesară externării. Medicii au solicitat sprijin din partea şefului Clinicii de Neurochirurgie din Bucureşti, profesorul Vlad Ciurea. „Dânsul a venit aici i-a consultat, dar deocamdată nu pot fi transportaţi până când nu ating greutatea necesară. Mi-a recomandat nişte investigaţii mai amănunţite ca să se poată vedea care ar fi conexiunile vasculare si a substanţei cerebrale dintre cei doi copii ca să se poată pună eventual problema să ne gândim la o intervenţie chirurgicală”, a mai spus Gheorghe Preda.
O astfel de intervenţie ar fi extrem de dificilă şi totodată foarte riscantă, şansele de supravieţuire fiind puse sub semnul întrebării, pentru că nu se ştie dacă micuţii pot rezista pe masa de operaţii. „Rezultatele pe plan mondial ale ultimelor intervenţii - ne-a spus domnul profesor - sunt decurajatoare”, a adăugat Gheorghe Preda. Ultima tentativă de separare de cutii craniene care a avut loc în Statele Unite ale Americii s-a terminat tragic. Oricum, până la o ev