» Apetitul consumatorilor pentru imprumuturile pe card a crescut si in 2008, cel putin in prima parte a anului, cand sumele platite cu carduri de credit s-au majorat binisor de la un trimestru la altul. Intre timp, banii s-au scumpit, iar creditul pe card nu mai pare atat de prietenos pe cat putea sa para acum un an sau doi.
Iata cateva cifre din statisticile Bancii Nationale. La jumatatea anului, romanii detineau peste 2,5 milioane de carduri de credit valide; asta reprezinta cam un sfert din totalul numarului de carduri active. In primul semestru din acest an, romanii au platit de pe cardurile de credit peste 1,1 miliarde lei (cam 320 de milioane euro), un sfert din valoarea platilor facute cu carduri de debit. Cum, de regula, pe cardul de debit vin lefurile, se poate spune ca, din cinci lei platiti cu ambele tipuri de carduri, un leu a fost imprumutat de la banca.
Si sumele platite cu cardul de credit au crescut de la un an la altul; imprumutul de pe card este permanent la dispozitie, perioadele de gratie (fara dobanda) sunt de o luna si jumatate, doua luni, restituirea anticipata nu este penalizata prin comisioane, asa ca folosirea creditului pare tentanta, mai ales in perioadele de consum frenetic, cum sunt sarbatorile.
Cand economia "duduie" – ca sa citez o expresie consacrata –, cardul de credit poate fi de ajutor bugetului personal sau de familie, pentru cheltuieli urgente ori neprevazute, daca utilizatorul nu se intinde mai mult decat plapuma. O persoana mai creativa si cu apetit mai mare pentru risc ar putea folosi, de exemplu, perioadele de gratie pentru speculatii pe termen scurt (cu conditia ca acestea sa fie profitabile!).
Ce se intampla insa in perioadele de criza? Sa recapitulam cateva lucruri importante care vor arata ca, la vremuri de restriste economica, un card de credit poate deveni rapid un personaj de-