Cam toate estimarile sondajelor preelectorale converg catre predictia unui viitor parlament dominat de trei partide: PD-L, PSD si PNL. O alta concluzie comuna este ca nici unul dintre partide nu va ajunge la pragul celor cincizeci de procente care sa-i permita formarea unei majoritati monocolore. Asadar majoritatea analistilor prevad o coalitie de guvernare formata din doua laturi ale triunghiului celor trei partide.
Triunghiul in cauza nu este echilateral, ci, mai degraba, isoscel. PD-L si PSD sunt creditate cu scoruri in jurul a 35% (ierarhia depinzand de agentia care face sondajul), iar scorul PNL variaza intre 20 si 25%. Asadar, din punct de vedere strict aritmetic, oricare dintre cele doua partide poate forma o alianta de guvernare. In teoria jocurilor este cunoscut faptul ca, atunci cand exista trei competitori, strategia castigatoare este de a te alia cu cel mai slab impotriva celui mai puternic – in acest fel, dupa eliminarea adversarului cel mai periculos, se obtine o situatie de superioritate. Din acest punct de vedere, indiferent daca pe primul loc se va afla, dupa alegeri, PSD±PC sau PD-L, pentru oricare va fi mai confortabil sa se alieze cu PNL.
Datele unui sondaj CURS publicat la inceputul campaniei electorale aratau ca 19% din alegatori ar prefera ca viitoarea coalitie de guvernare sa fie formata din PNL si PD-L; o echipa de guvernare formata din liberali impreuna cu partidele conduse de Mircea Geoana si Dan Voiculescu este agreata de 16% din electorat; acelasi procent ar merge pe varianta PD-L–PSD±PC. Aceeasi intrebare, in sondajul CCSB din aceeasi perioada, indica 27% pentru o coalitie PSD±PC–PNL, 21% pentru una formata din PD-L si PNL si numai 18% pentru varianta aliantei dintre PSD±PC si PD-L. Observam ca, in ambele sondaje, prin cumularea procentelor corespunzatoare combinatiilor in care figureaza fiecare partid, PNL obt