În loc de asfaltări şi autostrăzi, unii dintre candidaţii la alegerile din 30 noiembrie au venit cu promisiuni care ţin strict de competenţele unui parlamentar. Sursa: Horia CălăceanuSursa: Horia Călăceanu
1 /.
Uninominalul românesc a lăsat spaţiu îngust de manevră candidaţilor pentru o campanie personalizată. Pentru că, în ultimă instanţă, scorul partidului va fi decisiv, aspiranţii la un loc de deputat sau senator s-au mulţumit să promoveze proiectele colective ale formaţiunilor din care fac parte şi, în goana după voturi, să facă promisiuni ce ţin, mai degrabă, de primării sau de ministere.
Anomaliile uninominalului românesc au făcut ca puţini dintre candidaţii la alegerile din această toamnă să-şi promoveze proiecte personale, care sunt mai restrictive din punctul de vedere al publicităţii electorale. Chiar şi aşa, unii candidaţi au ales această variantă, zece dintre propunerile lor putând reprezenta o soluţie la nivelul comunităţilor în care sunt aleşi.
1 Deduceri fiscale pentru donaţiile de utilitate publică
Georgian Pop, candidat PSD pentru un loc de deputat de Bucureşti, susţine că va depune în parlament, dacă va fi ales, un proiect de lege privind deduceri fiscale pentru cei care fac donaţii şi sponsorizări de utilitate socială. Este vorba despre oamenii de afaceri care contribuie la susţinerea sau construirea de spitale, şcoli, centre de plasament sau alte aşezăminte sociale. O iniţiativă similară are şi candidatul PDL Theodor Paleologu. Acesta vrea deducerea din impozite pentru donaţiile şi sponsorizările doar în domeniul educaţiei şi al culturii.
2 Reducerea birocraţiei prin delegare
Dragoş Dincă, candidat PNL în Bucureşti pentru Camera Deputaţilor, are un proiect de lege pentru reducerea birocraţiei pentru care a lansat şi o petiţie on-line de susţinere, care până ieri fusese semnată de