Fructe si legume, zahar, faina, ulei, conserve, mici "asortati" neaparat cu bere, plimbari la manastiri, pixuri, chibrituri, sorturi de bucatarie, dvd-uri, tricouri, sepci, raclete, odorizante de masina, calendare. Este un inventar de campanie al carei start la spaga electorala s-a dat in urma cu doua saptamani.
Asadar, in politica mioritica nici uninominalul nu poate face minuni, iar intrarea in Parlament a unor nume "patate" de dosare grele, a unor turnatori sau a unor incompetenti nu poate fi impiedicata.
Personaje politice precum Adrian Nastase sau Dan Voiculescu au avut grija sa isi aleaga un colegiu caldut, unde cel mai probabil vor obtine voturile necesare pentru a intra in Parlament.
Cati oameni din Mizil au auzit oare de dosarele de coruptie ale lui Adrian Nastase, de Matusa Tamara sau de Zambaccian? Cati sa fi auzit de dosarul de securist al lui Dan Voiculescu?
Dar problema nu este numai ca alegatorii nu cunosc istoria candidatilor, problema este ca si daca stiu cu cine au de-a face atunci cand primesc ceva, oricat de neinsemnat ar fi, votul lor ajunge in proportie de 90% catre cei care i-a mituit.
Este de inteles ca niste oameni care se lupta cu saracia si somajul, mai nou provocate de criza economica, pensionari care isi duc traiul de pe o zi pe alta si care nu deschid televizorul ca sa nu consume curent sau mai mult, nu au deloc curent, pot fi usor cumparati.
Electoratul roman este dezorientat dupa toate testele prin care a trecut si dupa atatea minciuni electorale. Politica romaneasca a facut posibil ca alimentele sa fie convertite in voturi. E un troc care multumeste pentru scurt timp si alegatorul si candidatul.
Iar votantii din localitati precum Mizil raman in continuare in saracie, traind din ajutoare de somaj si din alocatiile copiilor, fara apa curenta, gaz, canali