Multe dintre ele nu mai exista in prezent drept capitale, insa au ramas locuri in care turistii pot vizita crampeie din istorie. Fie ca sunt situate in Africa, Europa sau Asia, cele mai vechi capitale din lume ascund povestile evolutiei umane.
Cahokia
In jurul anului 1100 d.H., Cahokia a fost primul oras din America de Nord care avea o populatie de 30.000 de locuitori. Conducerea era bine ierarhizata, orasul fiind si un important centru comercial. Cladirile vechi erau construite in stilul celor din America de Sud.
In prezent, Cahokia se afla situat in zona statului Ilinois si este un important centru turistic. Colina Calugarului, o constructie de 30 de metri inaltime, care era fundatia templului unde locuia conducatorul spiritual al comunitatii, s-a pastrat si pana astazi.
Xi'an
Orasul chinez este si in prezent un important simbol al istoriei tarii. In "Inima imperiului", asa cum era denumit orasul, se succedau dinastiile celor mai de temut imparati.
Edificiul, care s-a pastrat trei milenii de civilizatie, inca adaposteste grupul statuar "Razboinicii de Teracota". El simbolizeaza armata de 6000 de statui, ingropate pentru a proteja mormantul imparatului Qin Shi Huang.
Xi'an a devenit un important obiectiv turistic. El atrage anual mii de curiosi veniti din toate partile lumii pentru a vedea comorile ascunse de imparatul legendar in mausoleul orasului, pe care arheologii inca mai incearca sa il descopere.
Marele Zimbabwe
Uriasul complex a fost centrul unui impresionant imperiu african. Maretele structuri adapostite au fost ridicate dupa 1200 d.H., intr-o perioada in care regiunea era populata cu peste 20.000 de oameni.
In prezent, Marele Zimbabwe a ramas o fila de istorie, greu de detectat in realitate. Arhitectura ansamblului insa este usor de desco