Mai intai au fost cateva stiri despre piata imobiliara din Statele Unite, care a luat-o galopant la vale. A urmat socul la auzul vestii ca unele banci si societati de asigurari din America au intrat in faliment, iar statul a trebuit sa acorde cateva sute de miliarde de dolari pentru a le salva.
Apoi, valurile crizei financiare s-au propagat rapid si in Europa. Piata imobiliara din Spania s-a prabusit. Marile companii de automobile din Germania respira tot mai greu, iar Opel chiar s-a sufocat.
Marea Britanie se confrunta cu o rata a somajului istorica, avand peste 3 milioane de oameni fara serviciu, Italia intra in recesiune, iar Ungaria si Ucraina cer ajutor si asistenta financiara de urgenta de la FMI. Singura, Franta pare sa isi mentina echilibrul si sa nu intre inca, oficial, in recesiune.
Saptamana care tocmai se incheie aduce confirmarea celor mai negre previziuni. Criza economica a lovit intreaga planeta.
Guvernul de la Moscova se lupta din greu pentru a mentine rubla stabila si arunca miliarde de dolari pe piata. Japonia, unul dintre simbolurile economiilor performante ale lumii, capituleaza si ea in fata recesiunii.
Dupa bancile din America urmeaza criza marilor producatori de automobile de peste Ocean. Pe vremuri motorul economiei americane, trei dintre cei mai mari producatori de masini din SUA au cerut ajutor de la Washington.
Zbatandu-se intre neputinta de a renunta la luxul cu care au fost obsnuiti si dorinta de a beneficia si ei de ajutorul statului, directorii de la Ford, General Motors si Chrysler solicita cateva zeci de miliarde de dolari pentru a depasi cea mai proasta perioada din ultimii 25 de ani. Marile trusturi de presa din SUA concediaza mii de angajati.
Pe langa consecintele pe care, deja, criza economica mondiala ni le-a prezentat (falimentul bancilor, prabus