În cartea sa, „Scrisori către fiul meu“, lansată, ieri, la Târgul Gaudeamus, filozoful Gabriel Liiceanu se arată necruţător cu propria sa imagine publică. Evenimentul principal al zilei de ieri a fost lansarea volumului ”Scrisori către fiul meu” de Gabriel Liiceanu, apărut la editura Humanitas. Vizitatorii târgului de carte Gaudeamus au depăşit inconvenientele datorate aerului irespirabil din Pavilionul expoziţional de la Romexpo şi, ieri, au luat cu asalt standurile.
Aleile dintre standuri erau la fel de blocate ca traficul din Bucureşti, iar căldura era greu de suportat. ”O faună într-o saună!” - a definit, laconic, poetul Şerban Foarţă înghesuiala şi lipsa de ventilaţie, de care se plângea toată lumea.
Cel mai numeros public a strâns lansarea de la Humanitas a volumului ”Scrisori către fiul meu” de Gabriel Liiceanu. Cartea este, după cum au spus Mircea Cărtărescu şi Dan C. Mihăilescu, una foarte curajoasă, în care filozoful şi directorul Editurii Humanitas vorbeşte despre el însuşi fără complezenţe şi cu o sinceritate dezarmantă.
”Scrierea acestor pagini m-a făcut mai liber ca niciodată. Pot oricând să ies din viaţă, cu conştiinţa împăcată că nu m-am minţit în ceea ce mă priveşte”, a mărturisit Liiceanu. La rândul său, criticul Dan C. Mihăilescu a spus despre carte că este ”un seppuku autobiografic!”.
Filozofia şi sentimentele
După cum a declarat şi autorul la lansare, cartea se bazează pe cearta lui cu filozofia, pe de-o parte, şi pe cearta cu propria lui imagine publică şi cu ipocrizia generală, pe de altă parte. Liiceanu şi-a propus, prin această carte, să se rupă de imaginea lui publică de filozof.
„Cioran ar fi jubilat“
”Am crezut în filozofie şi nefericirea mea era din ce în ce mai mare pe măsură ce mă aplecam mai mult în faţa filozofilor. Am realizat apoi c