„Nu mă votaţi!”, aşa îi îndemna Nenea Spirache, din „Titanic Vals”, pe alegătorii din urbea sa. Un clasic mesaj anticampanie care l-a făcut pe neaşteptatul candidat să câştige alegerile. Credeţi că un astfel de personaj ar scoate acum la vot mai mulţi români?
Sătui de promisiuni, de aceiaşi politicieni versaţi care vor să mai roadă încă patru ani din ciolanul puterii, i-ar convinge pe români un mesaj de tipul „Nu mă votaţi” să iasă la urne într-un număr mare? Din perioada interbelică şi până în noul mileniu, vremurile s-au schimbat, candidaţii s-au emancipat şi promisiunile lor sunt tot mai greu de înghiţit.
Cu toate acestea specialiştii contactaţi de evz.ro susţin că procentul celor care îşi vor exprima duminică dreptul de vot se va ridica la 50%.
„Este o mare dispută. Pentru că avem pentru prima dată alegeri parlamentare decalate de alegerile prezidenţiale. De obicei, la parlamentare, prezenţa este mai bună decât la alegerile locale. La localele din vară a fost de 50%. Dacă mergem pe modelul de până acum, prezenţa ar trebui să fie mai bună decât la locale, deci peste 50%”, ne-a explicat Cristian Pîrvulescu, preşedintele Pro Democraţia.
Însă, politologul Bogdan Teodorescu crede că prezenţa va fi mai mică decât cea înregistrate până în acest moment. „Şi cred că se va menţine şi diferenţa dintre rural şi urban, în sensul că ruralul va fi mai mare decât urbanul, probabil că în oraşele mari va fi cel mai mare absenteism”, a adăugat acesta. De aceeaşi părere este şi sociologul Mircea Kivu care mărturiseşte că nu mai este aceiaşi bucurie de a vota de acum 16 ani.
Vor fi câţiva factori care vor influenţa prezenţa la urne. Pe de o parte un nou sistem de vot care nu a avut parte de o campanie de informare din partea Guvernului, weekend-ul prelungit acordat de Executiv cu ocazia Zilei Naţionale, vremea nu va fi fo