Localurile din marile oraşe au meniuri bogate în legume, fructe şi ciuperci. Restaurantele şi-au păstrat clienţii în postul Crăciunului, oferindu-le mâncăruri tradiţionale, la preţuri sensibil mai mici decât preparatele „de frupt”. Bucătarii din localurile tradiţionale şi-au propus să le demonstreze clienţilor că pot mânca bine şi săţios. Ei oferă ciorbe de fasole sau legume, mâncărică de ardei cu mămăliguţă, varză călită, iahnie de fasole sau zacuscă.
„Pentru clienţii care preferă o mâncare mai uşoară avem legume la grătar din care nu lipsesc roşiile, dovleceii, ardeii graşi şi ciupercile, cu cartofi nature, spaghetti şi orez cu legume”, ne-a spus Dan Olăroiu, chelner la restaurantul ieşean „Belvedere”.
După spusele barmanilor, un sfert din ieşenii care servesc masa la restaurant comandă mâncare de post. Chiar şi cantinele studenţeşti au meniuri generoase de post, pe bază de cartofi, soia sau fasole.
O TREIME DINTRE STUDENŢI POSTESC
Spre surprinderea celor care sunt de părere că postul este pentru vârsta a treia, tinerii postesc în proporţie de 30 la sută.
Ciorba de fasole, piureul de cartofi, cartofii ţărăneşti şi şniţelele de soia sunt principalele feluri de mâncare studenţeşti de post.
La desert tinerii se pot delecta cu o prăjitură de morcov, care nu depăşeste 2 lei. „Prefer să nu mă înfrupt măcar prima săptămână, miercurile şi vinerile.
Nu cred că este vorba de o credinţă prea mare cât de o purificare trupescă”, ne-a spus Ancuţa Brătuleanu, studentă.
SĂRMĂLUŢELE „UŞOARE”, LA PUTERE ÎN VRANCEA
Vrâncenii se dau în vânt după sărmăluţele de post. „Acasă nu mănânc de post pentru că nu am timp să gătesc şi nici nu mă omor după produsele din soia.
Dar aici la restaurant cele mai delicoase sunt sărmăluţele cu mămăliguţă”, ne-a