In ziua de azi supravietuirea sociala depinde in mare parte de atitudinea si de abilitatile tale de a te descurca in cercul de prieteni si la locul de munca.
Atitudinea ta trebuie sa fie de cele mai multe ori echilibrata ca sa nu te alegi cu diferite etichete. In general aceste lucruri tin de grupul de oameni din care faci parte. Omul tinde sa se comporte in asa fel incat sa nu insele asteptarile persoanelor cu care isi petrece majoritatea timpului.
Dar exista si momente in care eviti sa faci lucruri care ar putea sa ne aduca eticheta de "papa lapte". Si in aceste momente delicate ne punem problema daca mai are rost sa facem compromisuri pentru a ne continua relatia sociala cu cei din jur sau sa facem ce credem noi ca este corect, chiar daca este gresit uneori.
Dictionarul explicativ al limbii romane defineste compromisul ca fiind o intelegere intre doua sau mai multe persoane, acord bazat pe cedari reciproce; concesie. Asta inseamna ca in momentul in care faci un compromis alegi sa renunti putin la ideile tale si sa accepti ca nu esti singura persoana de pe acest Pamant care are dreptate.
Fiecare are un mod propriu de acceptare a ideilor celor din jur. Altii cedeaza mai usor, accepta compromisul pentru a evita o confruntare cu persoanele la care tine. Alte persoane isi aleg cercul de prieteni care il accepta ca lider ca sa poata fi mai tot timpul in centrul atentiei.
Chiar daca compromisul este un lucru pozitiv in relatiile cu ceilalti, el trebuie sa aiba o limita. Compromisul trebuie sa fie "practicat" de toate persoanele. In cazul in care tu esti singurul care cedeaza in fata prietenilor ar trebui sa iti pui semne de intrebare.
Relatiile dintre oameni se bazeaza pe acceptarea propriilor defecte si ale celorlalti. Insa cand acest lucru il faci tu asta inseamna ca cei de langa tine nu te respect