Vezi galeria fotoOana Datki Botolan, country manager al Consulteam, reprezentantul pe piata locala al Mercer: Pentru top management era prognozata o crestere de 8-9% in 2009, cu mentiunea ca multinationalele pe care le analizam au deja o politica salariala aliniata la nivelul pietei, prin urmare nu se poate vorbi despre cresteri salariale spectaculoase.
La mijlocul anului trecut, in urma centralizarii datelor primite de la 20 de companii din mediul privat, ZF publica pe prima pagina o analiza cu titlul "Salariile au dinamitat bugetele companiilor dupa aderare", in care executivi din transporturi, distributie sau FMCG spuneau ca au inregistrat cresteri ale cheltuielilor de personal de pana la 50% dupa aderare.
La un an si jumatate distanta, bugetele salariale sunt din nou revizuite, de data aceasta in jos, ca urmare a punerii pe hold a investitiilor si a politicii de cost-cutting a companiilor. Tot mai multi consultanti afirma ca, intr-un scenariu pesimist, salariile nu vor creste deloc, in timp ce angajatorii declara ca o astfel de perspectiva "este cat se poate de realista".
In ultimii doi ani, salariile din mediul privat au crescut cu doua cifre - 14% in 2007 si 15% in 2008, insa datorita ratei inflatiei de aproximativ 6,7% din ambii ani, cresterea reala a salariilor a fost de 7-8%.
In momentul stabilirii cresterilor salariale, doua elemente principale sunt luate in considerare: performanta obtinuta de companie/angajat si ajustarea necesara a "costului vietii" - in forma ei cea mai intalnita: ajustarea cu inflatia.
Pentru 2009, desi nu exista inca date statistice despre modificarea intentiilor de crestere salariala previzionate - bugetarea initiala fusese de 11-12%, in prezent, majoritatea companiilor isi reanalizeaza politica salariala, spune Ruxandra Stoian, director servicii de consultanta in resurse umane in cadrul companiei de co