Colosul bancar american se vede ingenuncheat dupa ce pretul actiunilor sale a ajuns in cadrul ultimei sedinte de tranzactionare la 3,77 dolari.
Guvernul american ar putea interveni pentru a salva Citigroup din ghearele falimentului dupa ce criza financiara globala a erodat nivelul increderii investitorilor, conducand la reducerea valorii bursiere a companiei la jumatate in decurs de trei zile, scrie Bloomberg.
Activele in valoare de 2.000 de miliarde de dolari (circa 1.600 de miliarde de euro) ale Citigroup pun in umbra companii precum American International Group (AIG), ce a primit ajutor guvernamental anul acesta.
Secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, si presedintele Fed, Ben S. Bernanke, ar putea inclina balanta in favoarea unei salvari a bancii pentru a evita aparitia unei perioade haotice similare celei ce a urmat falimentului din septembrie a Lehman Brothers.
"Citi intra in categoria prea mare ca sa se poata prabusi", a marturisit Michael Holland, presedintele si fondatorul Holland & Co. din New York. "Exista un acord ascuns, atat in cadrul acestei administratii, cat si in ceea ce o priveste pe urmatoarea ca trebuie sa se actioneze orice parghii pentru ca Citi sa fie salvata."
In urma cu mai putin de doua luni, Citigroup se ridica falnica si isi primea titlul de unul dintre ultimii titani ramasi dupa ce criza financiara lovea devastator Wall-Street-ul. Acum, lucrurile iau o turnura neasteptata, si colosul bancar se vede ingenuncheat dupa ce pretul actiunilor sale s-a stabilit in cadrul ultimei sedinte de tranzactionare la 3,77 dolari (3 euro).
O solutie salvatoare va fi ca Fed si Trezoreria americana sa creeze o institutie al carei scop sa fie achizitionarea activelor neperformante ale Citi.
Fed a oferit o serie de astfel de fonduri, precum planul de preluare a activelor neperformante detinute de catre banci (Comm