Friedrich Niemann, directorul general al hotelului de cinci stele Athenee Palace Hilton din Capitala, spune ca piata hoteliera, inclusiv unitatea pe care o conduce, va inregistra o scadere a cererii ca urmare a crizei financiare, dar ca impactul real este foarte greu de evaluat in contextul actual.
"Contextul economic se schimba de la o zi la alta. In iulie totul era bine si apoi lucrurile au inceput sa se schimbe, astfel ca e foarte greu sa faci previziuni. Cererea este in scadere, iar concurenta a crescut, deci cu siguranta vom fi afectati", a afirmat el.
Pe piata din Capitala capacitatea a crescut cu circa 20% pe segmentul de cinci stele odata cu deschiderea Radisson SAS si cu peste 50% pe patru stele cu deschiderea Rin Grand cu 1.500 de camere si Ramada Plaza cu 300 de camere.
"Cred ca pe termen mediu si lung piata din Capitala ar putea absorbi trei, patru hoteluri noi, insa pentru moment ar fi mai bine sa nu apara alte locatii. Oricum, de la anuntarea unui proiect pana in momentul in care hotelul devine operational trece ceva timp", a spus Niemann, care a precizat ca Hilton a inceput sa simta efectele crizei din luna septembrie.
"Am inceput sa simtim o scadere a gradului de ocupare, de cateva procente, incepand cu aceasta toamna", a spus el. Practic, dupa un an foarte bun in 2007 gradul de ocupare al hotelurilor din Capitala a scazut cu 14,2% in perioada septembrie 2007-septembrie 2008 comparativ cu un an in urma, potrivit unui studiu Deloitte.
Cu toate acestea, managerul Hilton afirma ca in continuare unitatea se afla in bugetul estimat pentru acest an.
"Suntem in grafic cu veniturile, dar nu avem idee ce o sa se intample in trei luni sau in sase luni. Pe anul viitor nu am prevazut cresteri in buget. E foarte greu sa iti faci o strategie in situatii de criza. Ramanem deschisi si ne propunem sa ne adaptam pietei. Cred ca