Citigroup, salvata in extremis de autoritatile din Washington, a cunoscut marirea si decadenta, numele gigantului financiar fiind implicat in cele mai mari scandaluri bursiere din SUA, scrie Dan Popa, pe blogul lui, intr-o succinta cronologie a evolutiei grupului financiar.
aprilie 1998: Citigroup se naste din fuziunea Citicorp si Travelers.anii 2000: Banca traverseaza o perioada "bulimica", in care inghite aproape tot ce prinde si se transforma intr-un fel de supermarket bancar, capabil sa ofere aproape tot ce inseamna servicii financiare. Actiunile bancii ating 57,50 dolari.
Numele ei e implicat in falimentul rasunator al Enron si al operatorului telecom WorldCom. O serie de curtieri ai Citigroup, printre care si "starul" Wall Street-ului, Jack Grubman, sunt sanctionati pentru ca au ascuns cu intentie starea reala a companiilor. S-a ajuns in justitie, procesele intinzandu-se pe mai multi ani.
martie 2003: Grupul ia o serie de initiative pentru cresterea transparentei si limitarea conflictelor de interese, in urma scandalurilor bursierevara lui 2003: Charles Prince ajunge in fruntea grupuli financiar, iar analistul Sallie Krawcheck, avand o excelenta reputatie ajunge CFO, aceste schimbari fiind asimilate drept schimbari "epocale"mai 2004: Citigroup isi constituie provizioane de 4,95 miliarde de dolari, echivalentul profitului pe un trimestru, pentru rezolvarea litigiilor in justitieiulie 2004: Parmalat depune o plangere impotriva Citigroup, acuzand grupul financiar ca a jucat un rol important in evenimentele care au dus la falimentul companiei, in 2003februarie 2005: Citigroup anunta un nou cadru etic, in urma scandalului legat de tranzactiile dubioase pe care echipa din Londra le-a facut pe piata obligatiunilor europene. In aceeasi perioada, o parte a activitatii grupului financiar in Japonia este suspendata, in urma unui alt scandal care l-a obligat