Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) intentioneaza sa contracteze un credit de maximum 100 mil. euro pentru achizitionarea activitatii de petrochimie a combinatului Arpechim Pitesti, precum si pentru capital de lucru.
Actionarii au convocat pentru mijlocul lunii decembrie AGA pentru aprobarea tranzactiei si a contractarii creditului, acesta urmand sa fie garantat cu active si contracte de export.
Petrom a concentrat activitatile de petrochimie de la Arpechim, una dintre cele doua unitati de rafinare ale companiei, intr-o firma denumita Petrochemicals Arges, societatea fiind principalul furnizor de materii prime al Oltchim.
Combinatul chimic este una dintre cele mai indatorate societati romanesti, acesta inregistrand la 30 septembrie datorii totale in valoare de 1,64 mld. lei (aproape 440 mil. euro), putin peste cifra de afaceri inregistrata de companie in primele noua luni ale anului. Dintre acestea, Oltchim detine creante catre AVAS in valoare de circa 508 mil. lei (circa 133 mil. euro). Activele companiei erau de 1,63 mld. lei, valoarea capitalurilor proprii fiind negativa.
Oltchim a incercat sa-si majoreze capitalul social prin transformarea creantelor catre AVAS in actiuni, actiune contestata puternic de catre grupul german PCC, actionarul minoritar al combinatului, ca fiind ajutor de stat.
Combinatul chimic a anuntat de curand ca va reduce cu 20% si pana la 40% activitatea in luna noiembrie, pe fondul crizei financiare internationale, care a cauzat reducerea cu mai mult de jumatate a cererii de produse petrochimice, atat pe piata interna, cat si pe cea externa. Totodata, conducerea combinatului a anuntat ca va disponibiliza circa 500 de oameni, majoritatea pensionari si cei care se apropie de pensionare.
Oltchim a mai decis sa cumpere temporar mai putine materii prime de la Petrom fara a plati penalitati. Theodor Atan